2023. február 2., csütörtök

19.2 Rejtő Jenő: Piškos Fred, a kapitáň (Bíró ABC-vel)


Mindenki kereste az alvilág miššionáriusát, Burtont, akinek Próféta volt a gúňneve, de sehol sem találták. Később feleslegessé is vált a keresése, mert a herceg a telt idomú, fekete nőkre való hivatkozással viššautasította Anna Alvarez kezét.
Buzgó Móčing, aki különös átmenetet képezett itt a magántitkár, a ǧorsküldönc és a hóhér között, šokott hején bóbiskolt a ruhatári fülke mellett. A közelében Portás Robb, a börtön­rendšerek ellenőrző šakértője hideg mártást evett čirkével. A Főorvos felrázta az igazi Trebitschet.
- Hé! Móčing! Ǧere a Šárítóhoz viǧázni. Ott a Vadsuhanc, üsd fejbe, ha felmášik.
Az igazi Trebitsch megigazította állandóan lehulló, sötét maďagú drótčíptetőjét, és elindult.
- Valami naǧ dolgot tudhat ez a köjök, hoǧ eňňit unšolják - mondta Portás Robb, azután elčošogott. Eǧ másik fojosóról ňíló ajtóhoz ment, amejen ez állt:
RAKTÁR
MINDENKINEK TILOS A BEMENET!
Portás Robb kiňitotta az ajtót, és megkezdődött a raktárban őrzött kézigránátok, revolverek, puskák és tengeréš eǧenruhák kihordása.
Keǧelmes kiadta a „riadót”. Mennek Almira ellen. Akár Warins nélkül is.
- Amit jobbra hordatok, azt a Raďeerre višitek - mondta a Főorvos -, a többi a Papete nevű óriás gőzösre kerül.
- Két hajóval meǧünk? - kérdezte Tulipán.
- Igen, Holdvilág Charley vezeti a Papetet.
Közben Buzgó Móčing, az igazi Trebitsch elaludt ültében. Horťogott, és a šemüvege rezgett az orrán. Végül odaesett a Šárító ňílását elzáró kő peremére.

Az alvó nem veši éšre, hoǧ valaki mačkaléptekkel odaoson, elhúzza a követ, és ledob valamit a Šárítóba, azután elsiet.
...Őfelsége közben már kissé meghalt. Levetett minden ruhadarabot, nedvességtől patakzó teste égett és višketett, az ajka felhasadozott, a gégéje fájt, és hörögve lélegzett...
Eǧšer čak leesett a magasból eǧ öššeǧűrt írás. És leesett a kő pereméről Buzgó Mó­čing drótšemüvege, hoššú, fekete žinórral, amíg ő ǧanútlanul horťogott. A herceg kibon­totta az írást. Kézzel írt, heveňéšett levél volt. Káprázó šemmel olvasta az önǧújtója féňénél:

Felség!
Burton nevű lelkéš néháň év előtt meghalt. Aki itt Próféta gúňnéven az ő irataival šél­hámoskodik, nem pap. Eǧezzen bele a házasságba. (Mivel nem pap esketi, tehát érvéňtelen.) Eǧezzen bele mindenbe, akkor Almirába višik, és ez a fő. Ott úǧis vége a kalandnak, és simán tištázódik az üǧe. A Titkos Šolgálatban vakon bízhat!
Ne kutasson utánam. Nem fedhetem fel magamat.
Leghűségesebb embere

Az írást eltette. Sokkal jobban érdekelte a šemüveg. Ezt leejtette az illető, amikor az üreg fölé hajolt. Šinte lángolt a teste, de mégis megkísérelte, hoǧ gondolkozzék. Hol látta ezt a žinóros üveget?... Ki hord ijen kispolgári drótčíptetőt az alvilágban?
Buzgó Móčing! Az igazi Trebitsch! Ő A Titkos Šolgálat embere! Kétségtelen! Buzgó Mó­čing megšólította, amikor az első nap ott áčorgott a kardňelő körül!
Igaz, hoǧ eladta a Tulipánnak (két és fél dollárért), de talán később kišabadította volna... Ženiális tettető ez az ember...
Most... meg kell tudni biztosan, hoǧ a šemüveg az övé-e. Akkor kétségtelen, hoǧ az igazi Trebitsch az Intelligence Service embere!
...A šemhéjai forrón šúrtak, és a ňelve hasadozott... A levelet apró darabokra tépte, és falat kapart rá... Azután újra elájult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20