2023. február 17., péntek

Közérdekű bejelentés az Ombudsman részére az írásreform érdekében.

 

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosának Hivatala!

Közérdekű bejelentést teszek a magyar nyelv írásreformjának elősegítése céljából.

Idézem az Önök honlapját amelyben definiálják azt, hogy mi a közérdekű bejelentés:

„A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat.”

Olyan problémára hívom fel a figyelmet amelyre teljesen igaz az Önök definíciója.

A magyar helyesírás szabályainak meghatározása az MTA kompetenciája. Ez nem politikai ügy, erről az MTA dönt! A jelenleg hivatalos ABC sajnos tartalmaz több jegyű betűket, pl.: cs, vagy a dzs. Sajnos a jelenleg hivatalos ABC-ben  a „J” hangot két különböző módon írjuk le, pontos j-vel és elipszilonnal.   

A többjegyű betűk helyesírásának kérdésével már 1832 -ben foglalkozott az MTA jogelődje: A Magyar Tudós Társaság „különös használatára” készült mű, a Magyar helyesírás’ és szóragasztás’ főbb szabályai, rögzíti a magyar betűket, és ugyanitt közli „a’ nyelvtudomány’ osztályának” álláspontját, miszerint „az összetett cs , cz , gy , ly , ny , ty , sz, zs betűk helyett újakat ’s egyszerűket kellene felvenni”

Sajnos az MTA majdnem kétszáz éve nem hallgat erre az ésszerű javaslatra. Elkészítettem több olyan ABC-t amely megfelel az 1832-es javaslatnak.  

Információ: https://biroabch.blogspot.com/search/label/B%C3%ADr%C3%B3%20ABC%203.%20verzi%C3%B3

A Bíró ABC létrehozásakor az alábbi elveket vettem figyelembe:

1)      Minden hangot csak egy betűvel azonosítunk.

2)       Az új betűk a lehető legjobban hasonlítsanak a régire.

3)      Az új betűk írásához kevés tintára és helyre legyen szükség.

4)      Az új betűk írásához ne kelljen új karaktereket létrehozni.

Az egy karakterrel jelölt betűk nem változnak meg. A Bíró ABC-ben, a „j” hang leírására csak a pontos j-t használjuk. A kétjegyű betűk helyett azok első betűjét használjuk úgy, hogy az első betűre rárakunk egy pontot. A háromjegyű betű, a dzs helyett olyan d betűt használunk, amely egy vízszintes áthúzást tartalmaz:

A javaslatról és a javaslatot alátámasztó érvekről sok üzenetet küldtem az MTA-nak és az MTA nyelvész akadémikusainak. Sajnos nem reagáltak.

Több okot írok le, hogy milyen problémákat orvosol a Bíró ABC:

Nagyon sok gyermek és felnőtt szenved az elipszilon miatt.  Rengeteg időt vesz el az elipszilon oktatása, úgy hogy az sok embernél hatástalan. Én magam azért adtam be a javaslatomat az MTA-nak mert az RTL-en egy műsor szereplője VV Kriszta elsírta magát az elipszilon miatt. Az Ő fájdalma az én fájdalmam is volt. Nekem is problémás ez. Az elipszilon elhagyására már többen tettek javaslatot. Ajánlom figyelmükbe Fejes László nyelvész „Az LY fogságában” című tanulmányát: https://m.nyest.hu/hirek/az-ly-fogsagaban Ez a tanulmány zseniálisan összefoglalja azt, hogy mennyi nyereségünk lesz akkor, ha elhagyjuk az elipszilont. ( 1. melléklet)

A Bíró ABC csökkenti a diszlexiások számát a kettős betűk elhagyása miatt: https://biroabch.blogspot.com/2023/02/a-biro-abc-hasnalata-cokkenti.html (2. melléklet.)   

A Bíró ABC használata során a kettős betűket illetve a dzs-t lecseréljük egy karakterre. Ezáltal a szövegek rövidebbek lesznek. A könyvek nyomtatásához kevesebb tintára és lapra és energiára lesz szükség. Tehát a Bíró ABC használata rengeteg fát ment meg, környezet és természetvédő.

A Bíró ABC használata felgyorsítja az olvasást. A rövidebb szóképeket az olvasó ember agya gyorsabban érzékeli. Az olvasás felgyorsulásának pozitív következményei beláthatatlanok:  https://biroabch.blogspot.com/2023/02/a-biro-abc-vel-felgorsul-az-olvasas.html (3. számú melléklet.)

Megjegyzem, hogy a magyarországi vakok a XIX.-XX.század fordulóján olyan Braille írást vezettek be amelyben nincsenek kettős karakterek. Tehát a vakok olvasása megfelel az 1832-es javaslatnak, és a Bíró ABC-nek. :  https://biroabch.blogspot.com/2023/02/meg-vakok-is-elesebben-latnak-mint-az.html (4. számú melléklet.)

Megjegyzem, a jelenlegi ABC hívei azt állítják, hogy Ők a hagyományt védik. Ez nem igaz:   https://biroabch.blogspot.com/2023/02/az-elipsilon-nem-hagoman-cak-atmenet.html  (5. számú melléklet.)

A jelenlegi ABC hívei szerint a régi könyvek olvashatósága miatt nem szabad megváltoztatni az ABC-t. Szerintem több hasznot hoz a reform:  https://biroabch.blogspot.com/2023/02/biro-abc-es-regi-konvek.html (6. számú melléklet)

Megjegyzem jelenleg a nyelvészek nem tartják be az Ockham borotvája elvet, amelyet több tudomány művelői például a fizikusok is betartanak. Ez az elv erénynek tekinti az egyszerűséget.  https://biroabch.blogspot.com/2023/02/a-fizikusok-okosabbak-mint-magar.html (7. számú melléklet.)

Azért fordulok önökhöz, mert az MTA majdnem 200 éve blokkolja az egy karakter-egy hang ügyet. Az MTA az én javaslatomra sem volt hajlandó válaszolni.  

Kérem az Ombudsmant, hogy szólítsa fel az MTA-t azért, hogy támogassák az írásreformot azért, hogy gyermekeink boldogabbak legyenek, kevesebb diszlexiás legyen, kevesebb fát vágjanak ki, és a magyarok gyorsabban tudjanak olvasni.

Hiszem, hogy gyermekeink boldogsága, a diszlexiások számának csökkenése, a természet védelme, és az olvasás felgyorsulása a magyarság mint közösség és társadalom érdekét szolgálja.

Köszönettel:

Bíró Zoltán

Ui.: A bejelentésről a visszaigazoló emailt 2023. 02. 17. 16 óra 34 perckor kaptam meg. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20