2023. február 15., szerda

Nem ċökkent a hazai fehérgója-állomáṅ fiókaṡáma a tavaji aṡáj miatt


MTI hírek Bíró ABC-vel és rövid kommentárral.

Budapest, 2023. február 15., ṡerda (MTI) - Átlagos költési sikert hozott a tavaji aṡájos év a 4 100 párra beċült hazai fehérgója-állomáṅban a Maġar Madártani és Terméṡetvédelmi Eġesület(MME) Monitoring Központjának öṡṡesítése ṡerint - közölte az MME ṡerdán az MTI-vel.

Az MME ṡerdai közleméṅe alapján a tavaj 4 100 párra beċült hazai féṡkelő fehérgója-állomáṅ megeġezik a 2019-ben ṡámolt adattal, ami azt jelenti, hoġ az utóbbi pár évben megállt a fehér gójánál korábban kimutatott állomáṅċökkenés.

Azt nem lehet tudni, hoġ a 2022-ben megġűrűzött 1 207 fióka mijen állapotban vágott neki a vonulásnak. Erre majd a vonulási útvonalak és a telelőterületek orṡágaiból érkező viṡṡafogási adatok adnak válaṡt, valamint majd kiderül az is, hoġ a fiókák közül háṅan térnek viṡṡa -három-öt év múlva - ivaréretten költeni - olvasható az MME tájékoztatójában.

Az átlagosnál kiċit jobb, de nem kiemelkedő költési eredméṅ annak is köṡönhető, hoġ tavaj nem volt ojan hideg, esős időjárás, amiben a fiókák megfázhattak, elpuṡtulhattak volna, valamint a ṡáraz, kiégett ġepeken a madarak sok ṡöċkét, sáskát, tüċköt tudtak maguknak fogni.

A gója annak ellenére, hoġ kedveli a vizes, toċogós élőhejeket, moċarakat és nedves réteket, bármit elfoġaṡt: földigiliṡtát, egéret, pocokot, bogarat, lótüċököt, ṡöċkét, sáskát, kisebb ṡámban pedig halat, békát vaġ kíġót.

Tavaj a költőpárok hét ṡázaléka eġ, 23 ṡázalékuk kettő, 37 ṡázalékuk három, 15 ṡázalékuk néġ, eġ ṡázalékuk öt fiókát repített, és 17 ṡázalék volt a sikertelen párok aráṅa. A sikeres párokra ṡámolt féṡkenkénti átlagos fiókaṡám 2,77, az öṡṡes költőpárra ṡámított fiókaṡám pedig 2,33 volt  - áll a közleméṅben.

Rövid kommentárom: Ṡerintem mi maġarok ċak réṡlegesen tudjuk befojásolni a gója populáció ṡámát. A gója vándormadár. Az itt élő góják nem ċak hazánkban tudnak meghalni, hanem Afrikában is. Afrikában eġre naġobb az éhínség. Ha én afrikai lennék és válaṡtanom kellene eġ gója élete és az éhező ġermekem élete között, akkor levadáṡnám a góját.   Ṡerintem, ha tovább fojtatódik Afrikában a népességrobbanás, akkor pár évtized múlva ċak állatkertben leṡ nálunk gója. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20