2023. február 1., szerda

Elvešett megélhetés: A rendőrség lebontja a kereskedők standjait a kongói fővárosban a pápa látogatása előtt.

Hajnal előtt a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában - a január 31-én kezdődő néǧnapig tartó pápa látogatása előtt- fešítővassal és buldózerrel felfeǧverkezett rendőrök nekiláttak a belvárosi utcákat ellepő ideiglenes kereskedőbódék lebontásának. (2023.01.17.)

Képerňőfelvétel: Reuters videó

A tištviselők šerint Kinshasát, a 17 millió lakosú, hatalmas, elšegéňedett várost nemčak a pápa tišteletére rakják rendbe, hanem azért is, hoǧ az utcák és járdák rendezettebbek és tištábbak leǧenek, miután a pápa hazament. A kilakoltatott kiskereskedők azonban tiltakoznak az ellen, hoǧ a fojamat során a megélhetésüket tönkretešik.

"A takarítás, amit most végzünk, nem čak azért van, mert a pápa jön" - mondta George Ya Lala, a kampáň kinshasai városi koordinátora, hozzátéve, hoǧ az akció a pápa hazautazása után is fojtatódik.

A kereskedők kilakoltatásával kapčolatos kérdésre az Apostoli Nunciatúra, a Vatikán kinshasai diplomáciai képviselete a Reutersnek küldött sms-ben közölte, hoǧ ninč tudomása a takarítási műveletekről, és nem veš réšt bennük.

Azt mondta, a Vatikán čak azt kérte, hoǧ Ferenc Pápa látogatásának előkéšületei "a lehető legjózanabb módon történjenek. Ňilvánvalóan azt akarjuk, hoǧ a fogadóhejeken a lehető legtöbb hívőt biztonságosan tudják fogadni, és hoǧ az utak biztonságosak leǧenek".

A 19 éves David Mbemba, aki telefonkellékeket árult, feldagadt arccal állt félre, miután elesett, miközben a rendőrökkel dulakodva sikertelenül próbálta megmenteni áruját, és elmondta, hoǧ körülbelül 100500 kongói frank (50 dollár) értékű áruját veštette el.

Más árusok, mint Jean Mbuyu, azt mondták, hoǧ mindenüket elveštették, mert nem kaptak előzetes fiǧelmeztetést a takarításról.

Ya Lala vitatta ezt, és azt mondta, hoǧ a kereskedőket többšör fiǧelmeztették, hoǧ költözzenek el, mielőtt a rendőrség bevonult, és a bódékat eǧmás után šétverték, miközben a kereskedők, čaládtagok és barátok tömegei döbbenten fiǧelték a történéseket.

Kongóban sok čalád megélhetése a gazdaság úǧnevezett informális šektorától függ - az utcai bódéktól, kioškoktól és házalóktól, akik sokféle árucikket, köztük élelmišert és más alapvető háztartási cikkeket árulnak.

"Özveǧ vaǧok. Ki kell fizetnem a lakbért, a ǧermekeim iskolai tandíját... Most éhen fogok halni" - mondta Marth Kayunga, aki a Lumumba Boulevard eǧik mellékutcájában lévő informális piacon árult, és akit az egéšségüǧi rendőrségi brigád célba vett.

"Tudtuk, hoǧ ez az akció a Lumumba Boulevard megtištítására iráňul a pápa látogatása előtt, amejet mindaňňian várunk" - mondta Jesus, eǧ vasáruüzlet tulajdonosa, aki čak a kereštnevét adta meg.

"Meglepődtünk, hoǧ a rendőrség a kisebb utcákba is bejön, mert azt mondták nekünk, hoǧ čak a fő sugárútról távolítják el az üzleteket. Ez nem igažágos" - mondta, hozzátéve, hoǧ az ő boltját is lebontották.

A rendőrség šóvivője čak aňňit mondott, hoǧ Kinshasa regionális kormáňzójának és a városi hatóságok utasításai šerint dolgoznak, mint például Ya Lala, aki a rendőrséggel eǧütt a hejšínen iráňította az akciót.

A Lumumba Boulevard a repülőtérre vezető főútvonal, ahol Ferenc pápa ünnepi fogadtatására kerül sor. A hatóságok fiǧelmeztettek, hoǧ a pápa fogadásának hejšínén fejleštési munkálatokat fognak végezni.

Victor Ntambwe katolikus eǧházi pap atya šerint azonban a hatóságok jobban és hoššabban is tervezhettek volna az alkalomra.

"Meg kellett várnunk a pápa látogatását, hoǧ valami ijesmit čináljunk? Nem vaǧok benne biztos, hoǧ meg kellett volna várnunk a pápa érkezését ahhoz, hoǧ elkezdjük megtištítani az utakat és elkergessük az utcai árusokat" - mondta Ntambwe.

Forrás: Reuters

A videó egy lepuštult körňéket mutat, de ha jobban megnézzük akkor az ašfalt minősége léňegesen jobb mint a naǧkörúton. Eǧetleneǧ káťú sincs. Mijen jó nekik, hoǧ nincs ott tél.  

Képerňőfelvétel: Reuters videó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20