2023. február 15., szerda

Ṡijjártó: muṡáj fellépni a kárpátaljai jogfoṡtás ellen, mert lassan ṡembe jön a fizikai valóság

 

MTI hírek Bíró ABC-vel és rövid kommentárral.

Budapest, 2023. február 15., ṡerda (MTI) - A kormáṅ a nemzetközi intézméṅekhez fordult a kárpátaljai maġarok jogainak védelmében, sürgős az üġ, uġanis az újabb jogfoṡtó ukrán törvéṅ értelmében ṡeptembertől ġakorlatilag megṡűnnek a nemzetiségi iskolák az orṡágban - közölte Ṡijjártó Péter külgazdasági és külüġminiṡter ṡerdán Strasbourgban.

A Külgazdasági és Külüġminiṡtérium közleméṅe ṡerint a tárcavezető aláhúzta, hoġ a ṡóban forgó, tavaji év végén elfogadott jogṡabáj tovább sújosbítja a kárpátaljai maġar nemzeti közösség hejzetét, ezért muṡáj fellépni az üġben a nemzetközi intézméṅeknél, még ha a háború kitörésekor a kormáṅ úġ is határozott, hoġ úġmond zárójelbe teṡi átmenetileg a jogfoṡtások kérdését.

"Meg akarjuk és meg is fogjuk védeni a maġar nemzeti közösségek jogait a világ minden pontján, íġ terméṡetesen a kárpátaljai maġarok is ṡámíthatnak Maġarorṡág, a maġar kormáṅ segítségére akkor, amikor a jogaik érvéṅesüléséről van ṡó" - ṡögezte le.

Ennek kapċán arról ṡámolt be, hoġ kilencvenkilenc ojan általános és középiskola van Ukrajnában, amejek jelenleg maġar nemzetiségi oktatási intézméṅként működnek, és ezek az új törvéṅ ṅomán ṡeptember elsejétől kisebbségi hejett állami iskolák leṡnek valamijen ṡintű hozzáféréssel a maġar ṅelvhez.

Emellett életbe lép az a ṡabájozás is, amejnek alapján a neġedik oṡtájtól felfelé lépċőzetesen 40 ṡázalékra ċökken a maġar ṅelven tartható órák aráṅa, s megṡűnik a nemzeti ṅelvű érettségizés, felvételizés és ṡakképzés is.

Ṡijjártó Péter üdvözölte, hoġ a strasbourgi ṡékhejű Európa Tanáċ parlamenti közġűlése maġar-román kezdeméṅezésre a Velencei Bizottsághoz fordul a kérdésben, és az alkotmáṅjogi ṡakértőkből álló testület júniusra kéṡ is leṡ az állásfoglalásával.

Hangsújozta, hoġ az Európa Tanáċ kifejezetten a kontinens békéjének fenntartására jött létre, az intézméṅ jelentősége ezért kiemelkedő, uġanis ṡéles körű párbeṡédre ad lehetőséget.

"Őṡintén reméljük, hoġ a nemzetközi közösség, az Európai Unió és más nemzetközi ṡervezetek majd uġanúġ ki fogják kéṅṡeríteni Ukrajnától a Velencei Bizottság álláspontjának érvéṅesítését, mint ahoġan azt tették eġébként több esetben maġarorṡági jogṡabájok esetében is" - mondta.

"Tehát Maġarorṡág kiáll Ukrajna mellett, az orṡág történetének legnaġobb humanitárius akcióját tovább fojtatjuk mindaddig, amíg kell, uġanakkor elvárjuk Ukrajnától azt, hoġ állítsa hejre a maġar nemzeti közösség jogait az aṅaṅelvhaṡnálat tekintetében" - hangsújozta.

"Semmi ojan jogot nem kérünk a kárpátaljai maġaroknak, amejjel korábban ne rendelkeztek volna, azonban a 2015-ben elkezdett jogfoṡtás előtti állapotot ṡeretnénk hejreállítani" - tette hozzá.

"A kárpátaljai maġarok ṡámíthatnak ránk" - jelentette ki, rámutatva, hoġ az érintettek jogaiért való kiállás továbbra is a maġar diplomácia eġik legfontosabb feladata leṡ.

Továbbá kiemelte, hoġ az elmúlt hét-ṅolc évben a maġar-ukrán kapċolatokat alapvetően határozta meg az a fojamat, amejnek keretében Kijev "lépésről-lépésre sértette meg és vette el a maġar nemzeti közösség jogait".

Mint mondta, hazánk ṡámára a ṡervezet azért is rendkívül fontos, mert vannak ojan intézméṅei, amejek a nemzeti kisebbségek jogainak érvéṅesítése miatt jöttek létre, márpedig ez a történelmi sajátosságokból fakadóan léṅeges a határon túli maġar közösségek jogainak garantálása érdekében.

Ṡijjártó Péter a francia városban az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével, a Velencei Bizottság tiṡteletbeli elnökével, valamint az Európa Tanáċ és a testület parlamenti közġűlésének főtitkárával találkozott a nap fojamán.

Rövid kommentárom: Ukrajnában háború van. Ġerekek halnak meg. Atomreaktorok körṅékén fojnak harcok. A front közelében ninċ tanítás.  Hazánkban 1944 őṡétől 1945 tavaṡáig nem volt tanítás. Ukrajnában a nemzetiségi oktatás jelenleg mellékes üġ. Az Ukrán kormáṅzatot eġáltalán nem érdekelni az, hoġ a maġar külüġminiṡter mit mond.  Nem azért nem érdekli Őket, mert utálják Ṡijjártó Pétert, hanem azért mert ezer fontosabb üġġel kell foglalkozniuk, a háború miatt. Másréṡt debreceni házunkba 2 kárpátaljai maġar van bejelentve….. Furċa dolgokat mesélnek. A jelenlegi Ukrajna naġon nem EU.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20