2023. február 2., csütörtök

1.3 Rejtő Jenő: Piškos Fred, a kapitáň (Bíró ABC-vel)

Fülig Jimmy talpig világfi volt. Külsejére, modorára igen sokat adott, šerette a mužikát, állandóan látogatta a filmšínházakat, és savaňúcukorkákat hordott magánál, mint a jótár­saságbeli urak.
Feltűnő ismertetőjele volt, hoǧ šeretett mosakodni, amit senki sem értett. Šikár, vállas alak­­jához nem illett a kamašosan sima arc, amej azonban čontos és šéles volt, középen eǧ jókora šájjal és hatalmas fogakkal. Örökös viǧora nemeǧšer tévedésbe ejtette azokat, akik kissé köňňelműen a külsejük után ítélik meg embertársaikat, és ezért a viǧorgó Jimmyt felületesen kezelték vaǧ kičúfolták.
Az ijen emberek, felépülésük után, sokat gondolkodtak a látšat megtéveštő beňomásairól, és elhatározták, hoǧ a jövőben senkiről sem vonnak le következtetéseket alapos tájékozódás híján.
Különös ismeretsége a šállásmesterrel úǧ kezdődött, hoǧ Fülig Jimmy a port said-i Elin­téző nevű vendéglőben a vačoráját foǧaštotta, és eǧ kis füzetkét olvasott. Šokása šerint aráňlag úri külsővel tette ezt, ami nem vonatkozik gombhíjas, sárga kabátjára, tépett ǧap­júingére, valamint harisňáira sem. Az utóbbiakra már čak azért sem vonatkozhat, mert az eǧiket néǧ év előtt Brüššelben haǧta. Azonban a felső žebéből eǧ sejem žebkendő čüčke kandikált ki, és a ňakából eǧ kifogástalan, finom mívű kerékpár-áttételen ňeles pápašem, úǧnevezett „lorgnon” függött, amit čak igen előkelő és idős úrhölǧek viselnek. Eǧik kezével evett, a másikkal a lorgnont tartotta, és a korsónak támaštott köňvet olvasta, ami fiǧelemre méltó teljesítméň, ha tekintetbe veššük, hoǧ Fülig Jimmynek kitűnő šeme volt, višont a lorgnon üvege erősen naǧított. De az ember néha kéňtelen kisebb-naǧobb áldozatot hozni az úri látšat kedvéért.

Közben az Elintézőben tartózkodó húšeǧnéháň matróz már jó tíz perce verekedett. De Fülig Jimmy čak akkor fiǧelt fel, amikor eǧ korsó a feje mellett tört šét a falon. Ekkor felállt, és erősen naǧító üvegein át körülnézve, hűvös fiǧelemre méltatta a társaságot.
- A fejemre igen kéňes vaǧok, uraim - mondta pedáns šigorral -, tehát az ijen ingerkedést lehetőleg mellőzzük.
Még be sem fejezte korholását, amikor a második korsó repült feléje úǧ, hoǧ a vállát súrolta.

- A verekedésnek ezennel vége! - jelentette ki határozottan.
A többit tudjuk... Fülig Jimmy elkezdte kidobálni a verekedőket. Mire befejezte a naǧtaka­rítást, vaǧ húš ember feküdt ájultan šertešét, és čak a Tahitibe kéšülő Honolulu-Star nevű luxushajó legéňei tizenkét főňi čoporttal képviseltették magukat aznap a port-šuezi közkórházban. (Közöttük José Pombio spaňol pincér és Wilson Hutchins amerikai fűtő.)
Ezek után kifizette a vačoráját, leemelte az ájult kormáňost a köňvéről, és elment. Čak a kése miatt jött ismét višša, amikor is találkozott a šállásmesterrel.
És este már munkába állt eǧ hajón, két ember hejett, de dupla fizetésért. Boldog volt.
Ismét dolgozott!
Íǧ jár, aki verekšik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20