2023. február 2., csütörtök

A Šombatheji Közǧűlés nem támogatja eǧ esetleges akkumulátorǧár felépítését

 


MTI hírek Bíró ABC-vel.

- Utak felújításáról és két új körforgalom építéséről döntött čütörtöki ülésén a Šombatheji Közǧűlés, továbbá határozatba foglalták, hoǧ a jövőben sem támogatják a város közelében akkumulátorǧár esetleges létesítését. Šombathej, (2023. január 26., čütörtök (MTI) )

Neméň András (Éljen Šombathej!) polgármester úǧ fogalmazott: amíg ez a városvezetés leš, nem épülhet akkumulátorǧár Šombathejen.

Ezt a körňezetvédelemért felelős tanáčnok javaslatára azonnal határozatba is foglalta a képviselők többsége; a Fideš-frakció tagjai nem šavaztak.

A vitából kiderült, hoǧ Šombathejt is megkeresték az elmúlt év végén a befektetési ötlettel, de a városvezetés egéšség- és körňezetvédelmi šempontokat, valamint a vállalkozás hatalmas energiaigéňét mérlegelve nemet mondott.

Illés Károj, a Fideš heji frakcióvezetője uǧanakkor az ülésen lešögezte: nem kellett dönteniük akkumulátorǧárról, hišen nem került ijen javaslat a testület elé. Fenntartotta višont azt az álláspontját: befektetőkre šükség van, a Šombathej éšaki réšén fekvő iparterület elektromos ellátását pedig növelni kell ahhoz, hoǧ ott eǧ a város šámára hašnos vállalkozás megtelepedjen.

A képviselők eǧ 461 millió forintos útfelújítási program beindításáról is döntöttek. Ezt az tette lehetővé, hoǧ a kormáň nemrég viššautalta az önkormáňzatnak azt a pénzt, amejet több uniós fejleštés kapčán, az építőaňagárak további emelkedésének ellensújozására megelőlegezett.

Illés Károj azt mondta: a kormáňzat többšör is segítséget ňújtott Šombathejnek, amiért köšönet illeti. Šólt arról a több mint 632 millió forintról, amejet a kormáň az energiaár-emelkedés hatásainak eňhítésére adott, továbbá arról a 356 millió forintról, amit fejleštésekre viššautalt.

Neméň Andás a felsorolást kiegéšítette azzal, hoǧ a šombatheji ušoda üzemeltetéséhez is érkezett támogatás, amiért šintén köšönetet mond.
Hozzátette: a kormáňzati támogatások hátterében állhat az a 74 pontból álló megtakarítási program, amejet Šombathej önkormáňzata letett az aštalra, és amejet azóta következetesen végre is hajt.

Šólt uǧanakkor arról is, hoǧ az önkormáňzatot továbbra is sújtja az emelt öššegű šolidaritási adó, amejet adóerő-képességük alapján fizetniük kell.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20