2023. február 2., csütörtök

Tengeri aknát semmisítettek meg Romániában

MTI hírek Bíró ABC-vel.

A Duna-delta Šentǧörǧ-ágának torkolatánál partig sodródott tengeri aknát semmisített meg a román haditengeréšet eǧ különítméňčütörtökön - közölte az Agerpres hírüǧnökséggel Corneliu Pavel ezredes, a feǧvernem-parančnokság šóvivője. (Baraňi Lášló, az MTI tudósítója jelenti:    Bukarest, 2023. január 26., čütörtök (MTI) -)

A sekéj vízben fennakadt, időnként tovább sodródó ǧanús tárǧat a parti őrség hajójának legéňsége fedezte fel a partšakašon végzett járőrözéskor. Miután kiderült, hoǧ tengeri aknáról van šó, a hatóságok a heínre küldték a haditengeréšet aknabeǧűjtésre kiképzett búvárčapatát, amej előbb partra vontatta, majd felrobbantotta a vešéjes šerkezetet.

"Bármej, a part közelébe sodródó tengeri akna vešéjt jelent halášokra, hišen akár megérintésük is robbanáshoz, emberéleteket követelő kataštrófához vezethet" - idézte a hírüǧnökség a šóvivőt.

Az oroš-ukrán háború kezdete óta román és a bolgár vizeken öt-öt, török területen néǧ, a Fekete-tenger Ukrajnához tartozó réšén pedig 40 aknát semlegesítettek meg - közölte a román haditengeréšet.

Tavaj šeptemberben aknának ütközött és a robbanás következtében megsérült eǧ - az akna hatástalanítása érdekében a heínre küldött, de a műveletet a kedvezőtlen időjárás miatt az éjšaka idejére felfüggeštő - román aknášhajó a Fekete-tengeren. A robbanásban senki sem sérült meg, a hajó sem kapott léket, de hajtóműve meghibásodott, ezért be kellett vontatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20