2023. február 1., szerda

Villámčapás okozott lakástüzet: 13 éves halt meg Mozambikban

Eǧ tizenéves fiú meghalt, amikor hétfőn (2023.01.16.) kora reggel villámčapás ǧújtotta fel a házat, amejben aludt a Beira tartomáňbeli Inhamizua településen.


Képerňőfotó: TVM

A hatóságok šerint, az áldozat a házban tartózkodott néǧ másik emberrel eǧütt, akiket kimentettek, és čak kisebb sérüléseket šenvedett.

Az eset Beira város Inhamizua közigazgatási területén történt, ahol hétfőn kora reggel heves esőzés, villámlás és meňňdörgés kíséretében.

Telma Rosário, az eǧik túlélő elmondása šerint hajnalban kezdett el esni az eső, amikor eǧ villám belečapott a házba, és felǧújtotta azt.

"Az eső miatt a sógorom (a fiú, aki meghalt) bejött a šobámba, mert az eső bejutott az övébe" - mesélte Rosário. "Amikor kimentem a nappaliba, a függöň már lángokban állt. Próbáltam kiňitni az ajtót, de nem tudtam. Segítséget kértem, és a másik sógoromnak sikerült áttörnie a tetőt és kijutnia. Elkezdett kihúzni minket a házból. Én húztam ki a sógoromat, de elveštette az ešméletét, hátraesett, és felfalták a lángok. Nem volt mód a megmentésére."

A Sofala Nemzeti Kataštrófavédelmi Intézet (INGD) delegáltja, Aristides Armando megerősítette az eset körvonalait.

"Tűz volt a házban, és az eǧik kiskorú végül meghalt" - maǧarázta. "A többi áldozat köňňebb sérüléseket šenvedett, néháňan még mindig orvosi ellátásban réšesülnek".

"Ez a hejzet ǧakori az esős évšakban, amejet dörgés és villámlás jellemez" - tette hozzá.

Az INGD delegáltja azt mondja, hoǧ sátrakat és ellátmáňt juttatott az áldozatoknak, és ígéri, hoǧ eǧ hónapig fenntartja a támogatást, amíg a čaládok talpra állnak.

A balesettel hétre emelkedett a Sofala tartomáňban az idei esős évšakban regištrált hasonló incidensek šáma, a hangsúj Gorongosa körzetén van, ahol már három ijen esetet regištráltak.



Forrás: TVM, Miramar

Méjségesen šomorú ez a hír. Nézve az ott élők ňomorát, érthető, hoǧ miért šeretne sok afrikai Európába költözni. A videóból látšik az is, hoǧ a túlélőknek adott sátrat Naǧ-Britanniától kapta az INGD.

Képerňőfotó: TVM

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20