2023. február 1., szerda

Keňában három házat ǧújtottak fel, bošorkáňsággal vádolva a tulajdonost!

Az Ebusyubi Általános Iskola tanulói állítólag nem látták rendesen, hoǧ mit írnak a tanárok a táblára. Néháňan nem tudták megoldani az eǧšerű šámtani feladatokat, mások pedig eǧšerűen utálták az iskolát, és inkább a heji videóbarlangokat válaštották. És mindezért eǧ Isaiah Kutai nevű férfit okoltak, akinek az iskola közelében van a háza. A múlt héten a feldühödött falusiak, köztük a diákok is, a megvádolt férfi házához vonultak, és felǧújtották azt és két másikat is. A Vihiga meǧe Luanda almeǧéjének Mwibona körzetében lévő Epuche faluban történt eseméňek során Kutai a telepen kikötött jóšágait is leméšárolták, miközben az életéért menekült.

Eǧ falubeli, Jeremiah Liswaka azt állította, hoǧ Kutai čaládja gonoš šellemeket küldött a diákokra. A tanulók a šellemek miatt kaptak rošš  jeǧeket az oršágos vižgákon. "Amikor eǧesek gonoš šellemeket küldenek, hoǧ megtámadják a ǧerekeinket az iskolában, akkor a šellemek annak a nevét kántálják, aki küldte őket" - mondta Liswaka. Fojtatta: "A gonoš šellemek még a ǧermekeinket is megfojtják, és annak az embernek a nevét kiáltják (akinek a házát a čőčelék lerombolta), lehet ez véletlen eǧbeesés?" Liswaka elmondta, hoǧ furča módon néháň diák furča betegségeket kap, hoǧ aztán a kórházakban egéšségesnek ňilvánítsák őket, holott mindenki látja, hoǧ betegek.

"Az eǧetlen lehetőségünk az volt, hoǧ kiátkozzuk a ǧanúsítottat, akiről mindanňian úǧ gondoljuk, hoǧ gonoš varážlatot šór a ǧermekeinkre és a társadalomra" - mondta eǧ másik, čak Lugonzóként azonosított falubeli. Liswaka, a falu eǧik idősebb lakója azt mondta, hoǧ már nem voltak hajlandóak befogadni a férfit, mivel abban érdekeltek, hoǧ ǧermekeiknek jó jövőt biztosítsanak, attól tartva, hoǧ a jó teljesítméňt ňújtók a célkereštben vannak.

Az Epuche falu rendőrei šétošlatták a feldühödött tömeget, amej bántani akarta a ház lakóit. Az iskola vezetősége nem kívánt ňilatkozni az üǧben, arra hivatkozva, hoǧ nem jogosultak a médiának ňilatkozni.

Višonválašában azonban Kutai viššautasította azokat az állításokat, mišerint ő küldte volna a gonoš šellemeket, hoǧ megfojtsák a diákokat, és azt mondta, hoǧ a falusiak čak a nevét akarták rágalmazni. "Ez čak eǧ ǧújtogatás, mivel én vaǧok az eǧik sikeres falusi a körňéken. A čaládomat igažágtalanul vették célba, és 5 millió shint érő vaǧontárǧakat tettek hamuvá" - mondta Kutai. Elmondta, hoǧ azonosította a támadás vezetőit, és bíróság elé fogja vinni őket, hoǧ megbüntethessék őket, amiért saját kezükbe vették a törvéňt. "Miért kellene gonoš šellemeket küldenem, amik még nekem sinčenek?" - tette fel a kérdést; "Nem bűvölhetem meg a šomšédaim ǧermekeit. Én tišta ember vaǧok".

A leégett házról kéšült képek itt. 

Forrás: standardmedia.co.ke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20