2023. február 1., szerda

30%-al felemelik a közalkalmazottak fizetését! ........Ghánában


A közšolgálati dolgozókat képviselő šakšervezetek novemberben kezdtek tárǧalásokat a kormáňzattal a béremelésről, néháň hónappal azután, hoǧ a nehéžégek utcai tüntetésekhez vezettek, amejek arra kéštették a kormáňt, hoǧ a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét kérje. A két fél čütörtökön (2023.01.12.)  megállapodott az alapbérek 30 šázalékos, 2023. január 1-jétől hatájos emeléséről.

A ghánai kormáň márciusban átfogó kiadásčökkentést jelentett be, beleértve a miništerek fizetésének čökkentését, hoǧ čökkentse a hiáňt, megfékezze az inflációt és lassítsa a cedi árfojamának lejtmenetét.

Uǧanakkor júliusban 15%-kal megemelte a közalkalmazottak megélhetési támogatását, a "globális kihívások" állampolgárokra ǧakorolt hatására hivatkozva.

Ghána decemberben šeméjzeti šintű megállapodást kötött az IMF-fel eǧ 3 milliárd dolláros, hároméves támogatási čomagról, de a pénzešközökhöz való hozzáféréshez át kell alakítania adósságát.

A kormáň a múlt hónapban belföldi adósságčereprogramot indított, majd később közölte, hoǧ a 28,4 milliárd dollárňi külső adósságának čaknem teljes öššegét nem fizeti ki.

A héten a G20-ak közös keretprogramja keretében kérte kétoldalú adósságának átütemezését.

Forrás: Reuters

Ghanában vicces dolgok is történnek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20