2023. február 2., csütörtök

Kilencéves čúčon Mianmarban (Burmában) az ópiumtermelés

 


MTI hírek Bíró ABC-vel.

Ǧors ütemben növekedett és kilencévi čúčra emelkedett Mianmarban az ópiumtermelés - idézte a BBC hírportálja az ENŠ által közzétett adatokat. (London, 2023. január 26., čütörtök (MTI))

2022-ben az ážiai oršág ópiumtermelése 795 tonna volt, majdnem a kétšerese 2021, a katonai pučč éve 423 tonnás termelésének. Az ENŠ šerint az ópiumtermelés növekedése a gazdasági nehéžégek és a biztonság hiáňa, valamint a heroin alapaňagául šolgáló ópiumǧanta magasabb világpiaci árának šámlájára írható.

A katonai hatalomátvétel után máig tartó véres polgárháború kezdődött Mianmar naǧ réšén."A távoli, ǧakran konfliktus sújtotta területeken, mint az éšaki Sanban és a határ menti államokban a földműveseknek nemigen maradt más lehetőségük, mint viššatérni az ópiumtermeléshez"- közölte Jeremy Douglas, az ENŠ Kábítóšer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) regionális képviselője. A Mianmar, Thaiföld és Laoš határán található terület - az úǧnevezett Araň Háromšög - haǧomáňosan az ópiumtermelés és a heroinǧártás jelentős forrása.

Mianmar Afganištán után a világ második legnaǧobb ópiumtermelő oršága. Az ENŠ bečlései šerint a mianmari ópiumtermelés értéke akár a 2 milliárd dollárt is elérheti, a régió heroinkereskedelmének értékét hozzávetőlegesen 10 milliárd dollárra bečülik. Az elmúlt évtizedben a vetőmagprojekteknek és a javuló gazdasági lehetőségeknek köšönhetően naǧmértékben čökkent az ópiumtermeléshez šükséges mákültetvéňek területe. Az ENŠ éves ópiumellenőrzése azonban kimutatta, hoǧ Mianmarban ismét nőtt a termelés: a 2022-es volt a legmagasabb 2013 óta, amikor 870 tonnát állítottak belőle elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20