2023. február 2., csütörtök

Horvátoršágban eǧ 39 megawatt teljesítméňű naperőmű építését tervezik


MTI hírek Bíró ABC-vel

Eǧ 39 megawatt teljesítméňű naperőmű építését tervezi a legnaǧobb francia zöldenergia-termelő cég horvátoršági leáňvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap čütörtökön. (Kriják Kriština, az MTI tudósítója jelenti: Zágráb, 2023. január 26., čütörtök (MTI))

A napenergiát villamos energiává alakító modulokat öššesen 83,9 hektáron tervezik elhejezni. A befektetők bečlései šerint az erőmű évente 76,5 gigawattóra áramot termel majd, és 25 ezer háztartás áramšükségletét fedezi. A Horvát Elektromos Művek (HEP) tulajdonában lévő naperőmű a šintén Zára meǧei Stankovciban például 1500 háztartást tud ellátni árammal - írta a lap. A cég jelezte: a modulokat állváňokon hejezik el, íǧ az állatok és a növéňek terméšetes élőheje nem sérül. A Policnik Naperőmű körňezeti elfogadhatóságáról február 21-ig tart a ňilvános vita. A Horvát Megújuló Energia Šervezetek Šövetsége (OIEH) rámutatott: eǧfajta agrofotovoltaikus (termőföld fölé épített) napelemes rendšerről van šó, amej ötvözi az energia- és mezőgazdasági termelést, és amej eǧre népšerűbb az EU-ban.

A kutatások bebizoňították, hoǧ a termőföldek fölé épített napelemek alatt a mezőgazdasági kultúrák védettek a šáražág, a túlzott napsütés vaǧ eǧéb körňezeti hatások ellen. Kevesebb a vízvešteség, ami hozzájárul a növéňek növekedéséhez és a naǧobb hozamhoz. A naperőmű megépítése nem čökkenti a megművelhető termőföldek területét - emelte ki az OIEH. A Neoen Renewables Croatia az amerikai Tesla céggel eǧüttműködve a világ legerősebb, 300 megawatt kapacitású akkumulátorának megépítésében is réšt veš. Horvátoršágban már több projektet is indított, köztük a Pristeg melletti Dobra Voda naperőmű és a Pakostan melletti Vlake napelempark megépítését. Ezek kivitelezésére vonatkozó eljárása tavaj lezárult, míg a most bejelentett még fojik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20