2023. február 1., szerda

Nehezen emlékšik, hol haǧta a kulčokat és a telefont? Bostoni kutatók šerint a tárǧakra vonatkozó memóriánk jobb, mint gondolnánk.

 

Ha legközelebb streššesen emlékšel arra, hoǧ hol haǧtad a kulčod, a telefonod vaǧ a šemüveged, ne feltétlenül mondj le teljesen a memóriádról, írta a BostonHerald.

Erre a következtetésre jutottak a Brigham and Women's Hospital kutatói eǧ új tanulmáňukban, amej šerint a tárǧakra vonatkozó memóriánk jobb lehet, mint gondolnánk.

A kutatók eǧ kísérletsorozatban teštelték az emberek azon képességét, hoǧ emlékeznek-e arra, hoǧ hol és mikor láttak eǧ tárǧat - a térbeli és időbeli emlékezetet. A tudósok felfedezték, hoǧ az emlékezet mindkét formája sokkal fejlettebb mint amit korébban gondoltak.

Az emberek ǧakran azt gondolják, hoǧ a memóriájuk borzalmas, de eredméňeink azt mutatják, hoǧ naǧšámú tárǧ esetében jó, ha nem is tökéletes pontossággal tudjuk felidézni, hoǧ hol és mikor jelent meg eǧ tárǧ" - mondta Jeremy Wolfe, a Brigham sebéšeti tanšékének levelező šerzője.

Korábbi kutatások kimutatták, hoǧ ha az embereknek naǧšámú tárǧat mutatnak, akkor naǧon jól emlékeznek arra, hoǧ mej tárǧakat látták. Az új Brigham-tanulmáň šerint az emberek meglepően jól emlékeznek arra is, hoǧ hol és mikor látták ezeket a tárǧakat.

Amikor eǧ 7x7-es ráčon tárǧakat mutattak nekik, sokan több mint 100 tárǧ hejét tudták felidézni, kiválaštva a hejes hejet vaǧ a hejes hej melletti cellát.

"Bár a tárǧakra vonatkozó térbeli és időbeli memóriánk talán nem ojan leňűgöző, mint eǧes madaraké vaǧ mókusoké, akiknek emlékezniük kell arra, hoǧ hová rejtették el az élelmüket télire, adataink azt mutatják, hoǧ maššív memóriánk van a tárǧakra vonatkozóan" - mondta Wolfe.

Vižgálatuk elvégzéséhez a kutatók arra kérték a réštvevőket, hoǧ emlékezzenek eǧ 7x7-es ráčon elhejezett tárǧakra. Minden eǧes tárǧat két másodpercre úǧ emeltek ki, hoǧ eǧ piros néǧzetet hejeztek köré.

Miután a réštvevőknek megmutatták a tárǧakat, az öššes képet eltávolították, majd a réštvevőknek azt vižgálták, hoǧ képesek-e viššaemlékezni arra, hoǧ láttak-e már korábban eǧ tárǧat, és ha igen, hol hejezkedett el a ráčon.

"Bizoňos šempontból ez eǧ kičit ojan, mint a memóriajáték, amit sokan játšottunk ǧerekkorunkban, amikor felfordítottunk eǧ kárťát, majd megpróbáltuk felidézni a megfelelő kárťa hejét, amejet korábban már láttunk" - mondta Wolfe. "De a ǧerekjátékkal ellentétben itt nem čak a pontos 'hejes' válašt šámoltuk. Azt mértük, hoǧ a réštvevő mijen közel jutott a korábban látott képhez".

Öššesen 300 különböző tárǧat láttak a réštvevők. Sok megfiǧelő több mint 100 tárǧat tudott lokalizálni.

Eǧ másik kísérletben a réštvevőknek eǧenként mutattak tárǧakat, és arra kérték őket, hoǧ eǧ idővonalra kattintva jelezzék, mikor látták a tárǧat. A kutatók arról šámoltak be, hoǧ a réštvevők a régi tárǧak 60-80%-át 10%-on belül lokalizálták a hejes időpontra - ez léňegesen jobb, mint az a 40%, amit találgatással elérhettek volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20