2023. február 2., csütörtök

20.2 Rejtő Jenő: Piškos Fred, a kapitáň (Bíró ABC-vel)


Hušonnéǧ órával később kifutott a Raďeer!
Az indulást néháň šenvedéjes jelenet előzte meg. Mindenekelőtt Freddel volt a baj.
- A Raďeer útját terméšetesen a kapitáň iráňítja - mondta a Keǧelmes.
- Én uǧan nem - felelte Piškos Fred, azután felállt, és hónaljáig húzta a nadrágját.
Raďeer cirkálót annak idején pillanatňi šorultságában Piškos Fred lopta az Angol Kiráj­ság hajólétšámából. Végül úǧ adódott, hoǧ kitüntették magukat, és íǧ nemčak bűn­bočánatban réšesültek, hanem a Raďeer cirkálót is odaajándékozta az állam Piškos Frednek és cimboráinak. Eǧ ideig békében járták a tengert, de Piškos Fred žarnok volt, azonfelül a hajó üzemköltségére šánt fedezetből állandóan sikkaštott, míg végül a cirkálón zendülés tört ki, és a kapitáňt eǧ viharos éjšakán, a Jóreméňség foka magasságában drá­mai előzméňek után felpofozták. Azóta šakított a Raďeerrel.

Hoǧ történt? Érthetetlen, de téň, hoǧ Piškos Fred nélkül a Raďeer nem soká járt az óceánon. Ki tudja, miben állt a vén bűnös tudomáňa. Sehol sem šerették, mindenütt lár­mázott, követelt feňegetőzött, de volt olaj, šén, ennivaló, jövedelem, és vihar előtt, hoǧ hoǧ nem, mindig kikötő közelében voltak.
Miután lerakták a cirkálóról, megakadt minden, azután üzemaňag híján Šingapurban veštegelt a hajó. Végül a Keǧelmes bérbe vette matrózostul.
Amikor Fred váratlanul megjelent Šingapur alvilágában, és keverni kezdte rejtéjes módon a kárťákat, šóba sem állt eǧkori cimboráival.
- Čak maga vezetheti a Raďeert - mondta Vöröskarom is.
- Ešembe sinč. Megmondtam, mi a teendő, most már eǧ hüje is megčinálja. A Főorvos vezesse a társaságot.
- Nézd, Fred - šólt a Főorvos, és naǧot ňelt -, én hajlandó vaǧok elégtételt adni neked. Te naǧon čúňán viselkedtél, sokat lopš, šívtelen, gonoš kuťa vaǧ, de elismerem, hoǧ nélküled megbuktunk. Te az ördöggel cimborálš, és mindenkit bečapš. Ezért megbántuk, hoǧ aljasságaidért teljes joggal kirúgtunk a cirkálóról. Még šebb elégtételt akarš?
- Nézze, Fred - mondta a Keǧelmes, elfojtva eǧ mosojt -, ez férfias bešéd volt a Főor­vostól.

- Hát ide hallgass, Főorvos! - šólt a kapitáň.
- A Keǧelmes kedvéért viššatérek a hajóra. Feltételeim: aňňit išom, ameňňit akarok, aňňit lopok, ameňňit nem vešnek éšre.
- Jól van - felelte a Főorvos. - De azt kikötöm, hoǧ az üzemaňag elšámolásban nem fordulhatnak elő šivarok.
- Jó, ezt is elfogadom - haǧta rá a kapitáň keserű megvetéssel, mint eǧ čalódott mártír.
- Hát akkor - fejezte be a Keǧelmes - fogjanak kezet.
- Az nem volt kikötve - mondta erre Piškos Fred, és kiment.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20