2023. február 2., csütörtök

2.3 Rejtő Jenő: Piškos Fred, a kapitáň (Bíró ABC-vel)


 

Másnap Fülig Jimmy bešüntette a ragájt, abban a reméňben, hoǧ ezzel megšűnik az álmosság, tehát hejreáll a rend. Az ópium hatásának megšüntetésétől ǧors eredméňt várt. Ebben nem is čalódott. A méregkeverés bešüntetése néháň órán belül čakuǧan meglepő eredméňňel járt.
Déli tizenkét óra húškor a Honolulu-Star véšjeleket adott le, orvosokat, ǧóǧšert és egéšségüǧi katonaságot kért a hajón puštító járváň ellen Šingapurból.
Eǧ óra tízkor a matrózokat felfeǧverezték, és életbe léptették a veštegzár esetére šóló rendkívüli intézkedéseket.

Uǧanis az utasokon jelentkezett az átmenet nélküli kábítóšer-elvonás valameňňi ártal­matlan, de heveň tünete. A maďag-naǧiparos hűlni és žibbadni kezdett, ellepte a hideg verejték, és čak azt kérte, hoǧ leáňának üzenjék meg: utolsó pillanatában is ellenezte házasságát. Valameňňi utas tűrhetetlen főfájásról panaškodott. Ez az álomkór legpreg­nánsabb kísérő tünete... Az orvos úǧ érezte, hoǧ hős, akiről köňvet fognak írni, mert a šörňű kór ott lüktetett a kopoňájában, de azért vitézül járt kabinról kabinra betegeihez, és čak akkor ült le kimerülten eǧ kötélčomóra, amikor az utolsó injekciós tűt is beletörte a különc svéd hölǧ alsókarjába.
Az ijen orvosokról nemeǧšer megemlékezik a šépirodalom. Az utasok már jóval keve­sebb heroizmussal viselték el sorsukat.
Sikoltozás, sírás, kiabálás töltötte be a hajót. A bostoni üǧvédnél látási zavarok léptek fel, az argentinai műviráǧǧáros követelte, hoǧ forduljanak višša. De a legtöbben valami érthetetlen oknál fogva čököňösen ragaškodtak ahhoz, hoǧ azonnal bočássák le a mentőčóna­kokat.
Közben Mr. Irving eǧ tizennéǧ éves fiúčkával kétcentes alapon garambolozott. Ebéd után halkan füťöréšett a társalgó rádiókéšüléke mellett, és általában pokolian jól érezte magát.

Fülig Jimmy most már látta, hoǧ naǧ baj leš, ha leleplezik véletlenül. Elsősorban a ňomokat eltüntetni!
Délután beosont az orvos kabinjába. Az üres ópiumdobozaiba beletöltött šódabikarbónát, és viššatette őket a hejükre. Azután megköňňebbülten távozott. Most már nem derülhet ki a bűne, akkor sem, ha esetleg keresik az ópiumot.
A šállásmester egéš nap útban volt a poǧǧášraktár felé, Piškos Fred igéňei üǧében. Vačorához languštát követelt, és Chateau Irát.
Az Isten tudja, hoǧ hol šoktatták rá.
Délben Šingapur utasította a Honolulu-Start, hoǧ ňomban álljon meg, közölje a hejzetét, és iǧekezzék fenntartani a rendet az utasok között. Segéjhajó útban van, megfelelő orvosi segítséggel, addig is hirdessék ki a veštegzárat, és az előírásokat minden tekintet nélkül, a legradikálisabban alkalmazzák...
Estére néháňan jól érezték magukat. Az étteremben eǧ-két utas kissé ňugodtabb hangulat­ban vačorázott, de a pánik ott terpeškedett felettük, az Indiai-óceán vihar előtti mozdulat­lanságában. Az arcok továbbra is sápadtak voltak, most már a félelemtől.

Kivétel: Mr. Irving, aki a rémnapok alatt több mint eǧ fontot hízott. Mert Mr. Gould tovább­ra is kitartóan aludt. Délelőtt uǧan felébredt, de ebéd után ňomban elšenderedett.
Délutáni šenzáció: José, a pincér eltűnt. Valóšínű, hoǧ önǧilkosságot követett el. A bostoniüǧvéd šerint nem lehetetlen, hoǧ ámokfutó lett, ami velük is előfordulhat, mert sűrű kísérő tünete az álomkórnak. A kapitáňt megkérte, hoǧ ebben az esetben őt ňomban lője le, és amikor megňugtató ígéretet kapott, sírva tördelte a kezét. Voltak, akik fertőtlenítőšerrel füstölték a kabinjukat, ezek állandóan köhögtek.
Mr. Irving délután krikettezni tanult.
Az étkezés šenzációja José volt. A pincér, aki váratlanul megkerült. Tehát mégsem lett ámokfutó, vaǧ ha igen, úǧ elfáradt, és abbahaǧta. Úǧ látšik, pihent is kissé, mert aštal­kendővel a karján, frissen jött az étterembe. Az utasok köréje sereglettek, nézték, tapogatták, kérdésekkel halmozták el.
- Hol volt?!
- Mikor ǧóǧult meg?
- Bešéljen...
Fülig Jimmy föléňesen mosojgott.
- Hölǧeim és uraim, ha šabad šólanom, valameňňien a hištéria áldozatai voltunk. A hištéria éppojan ragájos, mint a nátha, de ninč semmi értelme, és az ember mindenféle roššat érez. Ijenkor a hölǧek hištérikák lešnek. Hol hallottak már ojan betegséget, amejnek ninč halálos áldozata? Miféle járváň az, amejikbe nem hal bele senki?
Az utasok öššenéztek. Čakuǧan lehet ebben valami... Fülig Jimmy még föléňesebb viǧorral fojtatta:
- Ha čak eǧ ember meghalna, akkor én is elismerném, hoǧ jaj nekünk! Az Eǧenlítőn túl lehetséges, hoǧ néháň óra vaǧ nap múlva ninč eǧ élőléň a hajón. De ki halt meg eddig? Kérdem önöket, tištelt turisták: ki halt meg?
Mr. Irving jött be kissé zavartan:
- Kérem, segítsenek az orvost keresni... Šegéň nevelőm, Mr. Gould meghalt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

20